Het Coprario Consort


Evenementgegevens

  • Datum:

Het Coprario Consort legt zich toe op consortmuziek (Renaissance) en muziek zoals die heeft geklonken aan de Franse hoven ten tijde van de barok. Veelal onbekende werken van ongekende kwaliteit worden door het Coprario Consort onderzocht en op de lessenaar gezet. Dit onderzoekswerk vormt een inspirerende bron voor het Coprario Consort.

De instrumenten waarop het Coprario Consort speelt zijn allen kopieën van historische instrumenten, die gemaakt werden door hedendaagse bouwers.

De musici zijn alumni van het Koninklijk Conservatorium, het Utrechts Conservatorium en de Escola Superior de Música Portugal, die hun sporen verdienden in de wereld van Oude Muziek. Zij volgden masterclasses bij o.a. Emma Kirkby, Bruce Dickey, Kees Boeke, Pedro Memelsdorff, Paolo Pandolfo en Wieland Kuijken. Zij spelen geregeld op de kamermuziek podia in Nederland en daarbuiten.

  • Hilde Van Ruymbeke – sopraan
  • Saartje Schrage – blokfluit en viola da gamba
  • Filipa Meneses – viola da gamba
  • N.N. – viola da gamba
  • Susanne Herre – viola da gamba

John Coprario (c. 1575-1626)
werd in Engeland opgeleid tot musicus en gerekend tot meest favoriete componist van King Charles I. Onder leiding van Cooper musiceerde een selecte groep musici voor King Charles I, en alhoewel zijn muziek niet veel gedrukt werd in zijn eigen tijd, werden zijn composities kort daarna veelvuldig gekopieerd en gebruikt in gegoede kringen.

DSC_4495
Saartje Schrage

Saartje Schrage
Saartje Schrage (Blokfluit en Viola da Gamba) studeerde blokfluit en Historische Uitvoeringspraktijk aan het Utrechts Conservatorium bij Heiko ter Schegget, waar zij in 2003 haar diploma behaalde. Lessen en masterclasses volgde zij bij o.m. Anneke Boeke, Bruce Dickey, Pedro Memelsdorff en Daniël Brüggen. Daarnaast volgde zij lessen Consortspel en Historische Uitvoeringspraktijk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Aan de Musikhochschule Trossingen (Duitsland) studeerde zij een periode bij Kees Boeke Renaissance muziek, en bij Nicholas Milne studeert zij momenteel viola da gamba. Naast haar concerten voor het Coprario Consort speelt Saartje regelmatig met het Utrecht Baroque Ensemble, Ensemble Oriana en doet zij diverse solo-optredens.

hilde_(melanie-derks)
Hilde van Ruymbeke (sopraan)

Hilde van Ruymbeke (sopraan)
De Belgische sopraan Hilde Van Ruymbeke studeerde Solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar zij in 1998 haar diploma Docerend Musicus behaalde. In 2000 rondde ze daar de Tweede Fase-opleiding af met specialisatie Oude Muziek bij Marius van Altena en Jill Feldman.
Ze is vaak te horen op de Nederlandse kamermuziekpodia met ensembles als La Primavera, Ludovice Ensemble en Duo Rosemont. Daarnaast is zij regelmatig te horen als solist in Bachcantates en oratoria, en als lid van Collegium Vocale Gent o.l.v Philippe Herreweghe, Amsterdam Baroque Choir o.l.v. Ton Koopman en Currende o.l.v. Erik Van Nevel. Ze maakt sinds 1995 deel uit van het koor van de Nederlandse Bachvereniging.
Hilde legt zich ook toe op 14de eeuwse muziek. Hilde werkte mee aan talrijke cd-producties. Als solist is ze o.a. te horen op: In the footsteps of Herman Hollanders (Brabantsch Muzyk Collegie o.l.v. Ruud Huijbregts) met daarop het integrale werk van deze componist. Met Ensemble Fortuna heeft ze meerdere cd’s opgenomen. Met Duo Rosemont heeft ze een cd opgenomen met Nederlandstalige liederen uit de 17de eeuw.

filipa_meneses_viola_da_gamba
Filipa Meneses (viola da gamba)

Filipa Meneses (viola da gamba)
De Portugese Filipa Meneses studeerde piano aan de Escola Superior de Música, Artes e Espetáculo in Oporto (Portugal) bij Madalena Soveral, en behaalde haar diploma aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Tegenwoordig studeert Filipa viola da gamba aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Philippe Pierlot en Mieneke Van der Velden.
Filipa volgde masterclasses bij Baldomero Barciela, Rainer Zipperling, Atsushi Sakaï, Emmanuel Balssa, Paolo Pandolfo, Amélie Chemin en Wieland Kuijken.
Zij concerteert regelmatig met ensembles Músicos do Tejo en Flores de Música en is medeoprichter van de ensembles L’antico Affetto en Serpino Harmonioso.

Susanne_Herre
Susanne Herre

Susanne Herre (Erfurt, Duitsland) begon op achtjarige leeftijd met bespelen van de mandoline, en studeerde dit instrument aan het conservatorium van Keulen. Zij behaalde diverse prijzen op nationale en internationale concoursen, en zij kreeg de mogelijkheid om deel te nemen aan concertreizen van het European Union Youth Orchestra en het Lucerne Festival Academy onder leiding van o.a. Pierre Boulez. Tijdens haar mandoline-studie raakte Susanne steeds meer geinteresseerd in historische uitvoeringspraktijk, waarop zij viola da gamba en luit studeerde bij Rainer Zipperling en Konrad Junghänel aan het Conservatorium van Keulen. Na een jaar studeren aan het Conservatoire van Lyon bij Emmanuelle Guiges studeert Susanne tegenwoordig Viola da Gamba bij Mieneke van der Velden, Philippe Pierlot, en theorbe bij Mike Fentross en Joachim Held. Susanne is veelgevraagd musicus bij instrumentale en vocale ensembles, en speelde op diverse  festivals, zoals  het Festival de Saintes (met Vox Luminis) en Varazdin Baroque Evenings (Kroatië). Haar interesse naar historische mandolines leidde tot een lezing en publicatie van een artikel voor de Lute Society (Verenigd Koninkrijk). Haar huidige onderzoek heeft als titel ‘The Viola da gamba in German Baroque Opera’ wordt ondersteund door het Charles Burney Fonds/Prins Bernhard Cultuurfonds.

Tijd en toegangsprijzen
Het concert begint om 20.15 uur en de entreeprijs bedraagt €12,50 p.p.

Toegangskaarten
De kaarten zijn aan de zaal te krijgen. Reserveren is mogelijk door te bellen naar 06 53 28 10 16, of door het sturen van een email naar info@muziekinwaddinxveen.nl.

Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.