Het gebouw

Het kerkgebouw aan de Zuidkade in Waddinxveen (Zuidkade 59, 2741 JC Waddinxveen) leent zich uitstekend voor kleinschalige muziekuitvoeringen, lezingen en exposities. Het gebouw heeft een goede akoestiek, beschikt over een geluidsinstallatie en er kan van een beamer gebruik gemaakt worden. De Waddinxveense Kunst Kring houdt hier jaarlijks haar lente-expositie en tentoonstellingen met een bijzonder thema. Het kerkgebouw beschikt over 90 zitplaatsen, waarvan 50 stoelen in de middenruimte en 40 plaatsen in de banken rondom het interieur. Het intieme karakter en het lichte interieur door de ramen rondom maken dit kerkgebouw aantrekkelijk voor diverse culturele activiteiten.

Voorzijde kerkgebouw Muziek in Waddinxveen
Voorzijde kerkgebouw Muziek in Waddinxveen

Het bijzondere gebouw is een officieel Rijksmonument en is het oudste monument in Waddinxveen. De eerste steen is gelegd door F.J.A. van Vollenhoven in 1835. De restauratie van het interieur van de kerk in 1987 is in gebruik genomen door Mr P. van Vollenhoven.

De kerk is gebouwd als een semischuilkerk langs de Gouwe. Een schuilkerk kenmerkt zich door de bouw achter de rooilijn. Bij dit gebouw moesten de historische leilinden enigszins het zicht op de kerk onttrekken.

De kerk is gebouwd in Empirestijl. De dakconstructie rust op houten palen die de kroonlijst dragen. De verlichtingsornamenten behoren tot de Jugendstil. De preekstoel is gemaakt uit Frans eiken en dateert uit ca. 1780. Het fraaie orgel is afkomstig uit het oude kerkgebouw en is in 1825 gebouwd door Gabry en Indermaur, orgelbouwers in Gouda. In 2012 is het orgel grondig gerestaureerd en heeft haar mooie klanken weer terug.

Het kerkgebouw is eigendom van de 400-jarige Remonstrantse gemeente in Waddinxveen en wordt beheerd door de Stichting Behoud Monument Remonstrants Kerkgebouw. De Remonstrantse gemeente houdt maandelijks op zondag haar diensten in deze kerk. De kerk is ook te huur voor het voltrekken van burgerlijke en kerkelijke huwelijken, voor recepties en muziekuitvoeringen.

Remonstrantse kerk van binnen
Remonstrantse kerk van binnen