The Hague String Trio


Evenementgegevens

  • Datum:

Zondag 31 maart 2019 om 15:00 uur – THE HAGUE STRING TRIO

Op het programma van het maartconcert 2019 van The Hague String Trio staat muziek van de beroemde componisten Schubert en Beethoven. Daarnaast zal mooie en expressieve muziek te beluisteren zijn van joodse componisten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd. Weinberg heeft de oorlog overleefd, maar werd ook van 1948 tot de dood van Stalin geconfronteerd met terreur tegen joden in Rusland

The Hague String

Het programma bestaat uit de volgende werken:

Franz Schubert Triosatz
Hans Krása Tanec (Terezín 1943)
Mieczyslaw Weinberg Strijktrio Op.48 (1950)
Pauze
Gideon Klein Strijktrio (1944)
Ludwig v. Beethoven Strijktrio Op. 9 No. 2 in D groot

Bijzonder optreden The Hague String Trio in Waddinxveen

  • Bijna 75 jaar na de bevrijding laten de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog nog steeds hun sporen na. Er zijn veel littekens en getuigenissen daarover komen steeds weer naar buiten.
  • De nalatenschap van vervolgde Joodse componisten is daarin bijzonder en is nog lange tijd beladen geweest. Pas lang na de oorlog komen sporen daarvan naar boven en blijkt hoeveel muziek er door de oorlog uit het zicht is verdwenen. Nu worden steeds meer onbekende composities aan de vergetelheid onttrokken.
  • The Hague String Trio wil de stemmen van Joodse vervolgde componisten uit de donkere jaren tussen 1933 en 1945 laten horen opdat zij niet meer vergeten worden. The Hague String Trio speelt deze muziek al jaren en ontdekt steeds weer nieuw repertoire. De muziek kent vaak een lyrische expressiviteit, is melodisch en is soms sterk verweven met volksmuziek.
  • De meeste Joodse componisten, die op het programma staan van The Hague String Trio hebben de oorlog niet overleefd. Zo hebben Gidon Klein en Hans Kràsa muziek geschreven in het concentratiekamp Theresienstadt en zijn aan het eind van de oorlog omgebracht in Auschwitz. Mieczyslaw Weinberg is aan dit lot ontsnapt en is pas in 1996 overleden.
  • The Hague String Trio heeft op 24 februari 2019 de cd “After the darkness” gepresenteerd met werk van Joodse componisten. De naam van de cd is een verwijzing naar de titel van het boek van Elie Wiesel “After the darkness: reflexions on the holocaust”. Elie Wiesel heeft Auswitz overleefd.
  • The Hague String Trio trad op zondag 24 maart 2019 op in het Radio 4-programma Spiegelzaal. “After the darkness” is in de week van 25 februari door Radio 4-programma Passagio gekozen tot CD van de week.

Uitvoering

Zondag 31 maart 2019 in de Remonstrantse Kerk, Zuidkade 59, Waddinxveen.
Aanvang 15.00 uur. Kerkzaal open een half uur voor het begin van de uitvoering. Kaarten aan de zaal. Reserveren kan via Klik hier om te reserveren.

Telefonisch reserveren kan ook via 06 53 28 10 16 of 0653 67 27 87.
Entree €12,50 incl. koffie of thee. Vonkpashouders en houders van de Rotterdampas €10,00. Jongeren tot 21 jaar €7,50. Alle betalingen á contant aan de zaal. Ruime gratis parkeergelegenheid beschikbaar.

Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.