Sterre der zee: Maria bezongen in oude en nieuwe muziek


Evenementgegevens

 • Datum:

Op vrijdag 22 november 2013 speelt het Utrechts Vocaal Ensemble in de Remonstrantse kerk, aan de Zuidkade 59 te Waddinxveen. De voorstelling begint om 20:15 uur. Het kamerkoor zingt ‘Ave Maris Stella’ (Gegroet ster van de zee) en diverse Maria-liederen uit de renaissance en moderne tijd, waaronder Pärt, Palestrina, Rachmaninov, Josquin en Sweelinck.

UVE_Rheden_2013

Het Utrechts Vocaal Ensemble is een ambitieus kamerkoor, dat in 1946 werd opgericht en dus reeds vele jaren bestaat. Momenteel bestaat het koor uit 27 leden en staat het onder de muzikale leiding van dirigent Jeroen Spitteler. Het Utrechts Vocaal Ensemble is een gerenommeerd koor en heeft een reputatie op te houden. Zo traden zij in 2011 nog op in Berlijn.

Het lustrum van 2000 werd gevierd met een barok Vespers programma, begeleid door een Duits barokorkest. In 2006 bestond het UVE 60 jaar, wat groots werd gevierd met een uitvoering van de komische cantate ‘De Schipbreuk’ van de bekende Utrechtse componist Johannes Wagenaar. Incidenteel wordt er samengewerkt met andere koren, waarbij meerkorige werken worden uitgevoerd en met instrumentale ensembles.

Per jaar bereidt het koor drie á vier programma’s voor. Het repertoire beslaat alle tijden, van de vijftiende eeuw tot hedendaagse composities. Vaak wordt er á capella gezongen rondom een thema, tijdperk of muzieksoort.

Sterre-der-zeeThema: Maria
Op 22 november is het thema Maria. Veel componisten hebben zich laten inspireren door Maria. Het Utrechts Vocaal Ensemble doorkruist met zijn muziekkeuze voor dit programma vele eeuwen en allerlei stijlen komen aan bod: van de vroege klanken van het gregoriaans en de muziek van de mystica en componiste Hildegard von Bingen, tot aan werken uit de huidige en vorige eeuw van Trond Kverno en Rachmaninov.

Zoals vaker in de concerten van het UVE is er speciale aandacht voor componisten uit de Lage Landen, zoals Strategier, Sweelinck en Maurice Pirenne. Het optreden van dit gerenommeerde kamerkoor is voor de liefhebber van klassieke koorzang een must.

Programma

 1. Anon., arrangement Jeroen Spitteler, Bloem der bloemen.
 2. Bingen, Hildegard van. O viga mediatrix.
 3. Desprez, Josuin. Salve Regina.
 4. Duruflé, Maurice. Tota pulchra est.
 5. Gombert, Nicolas. Maria vernans.
 6. Kverno, Trond. Ave Maris Stella.
 7. Lasso, Orlando di. Alma Redemptoris Mater.
 8. Pirenne, Maurice. Ave verum corpus.
 9. Proprium de sanctis, In conceptione immaculata B. mariae Virginis, Antiphona ad introitum III. (Missale Romanum.)
 10. Рахманинов, Сергей (Rachmaninov, Sergej). Богородице Дево (Bogoroditse Devo).
 11. Strategier, Herman. Maria-antifonen.
 12. Sweelinck, Jan Pieterszoon. Magnificat.
 13. Victoria, Tomas Luis de. Ave Maria.

Tijdens het concert op 22 november worden er op het gerestaureerde orgel van de Remonstrantse kerk twee solostukken uitgevoerd door organist Caralita Vincenten.

Toegangskaarten
De entreeprijs voor dit concert bedraagt € 12,50 p.p. De kaarten zijn aan de zaal te krijgen. Reserveren is mogelijk door te bellen naar 06-53281016, of door het sturen van een email naar info@muziekinwaddinxveen.nl

Bookmark hier de permalink.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.